XCOM: Enemy Unknown review

Door CZero op dinsdag 26 februari 2013 18:41 - Reacties (7)
Categorie: Algemeen, Views: 4.214

Vroegâh, toen er nog echte originele games gemaakt werden en alles beter was. Je weet het vast nog wel. Toen games nog origineel waren, inventief, innovatief zonder een wedstrijd in technologie te zijn, maar in gameplay. Toen content en genres nog uitgevonden werden.

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2013/02/XCOM_Enemy_Unknown_Game_Cover-242x300.jpg

Weten we het nog? In die tijd werden klassiekers geboren. Zo ook XCOM (UFO, Enemy Unknown). Deze heeft een paar succesvolle delen uitgebracht, waar ik bijzonder van genoten heb. Ik weet dat een hoop vrienden uit deze tijd die ook graag speelden. Er zijn later nog wat minder succesvolle delen uitgebracht, waarna het na 2001 toch wel heel erg stil werd.

Het afgelopen jaar verscheen ineens een nieuw deel, dat in naam toch wel refereerde aan het eerste deel. Daar schrok ik van. Een remake? Weer iets waar we het jeugdsentiment mee gaan verpesten? Ik ben eigenlijk behoorlijk ongeïnteresseerd gebleven. Ik hoorde er weinig van, het zal wel weer een blindganger zijn geweest.

Tot een collega op werk (Rob) aangaf dat hij dit toch wel een erg prachtig spel vond en hem voor zijn verjaardag had gevraagd. Hij had het gezien en was onder de indruk. Dat was een verrassing voor me. Ik had hier zo ontzettend niets van verwacht dat ik nu pas ging zoeken naar filmpjes en screenshots. Dat zorgde ervoor dat ik toch de sprong maar waagde en hem kocht (voor €33 bij gamesync).

Nu kan ik melden dat ik hem gespeeld heb. En ik ben ècht onder de indruk!

Wat is XCOM

XCOM is zijn eigen genre, heeft een wat mij betreft unieke speelstijl welke misschien nog het meeste weg heeft van oudere RPG's. Het is een turn-based spel waarin je een team opdrachten geeft welke ze ten uitvoer brengen. Een turn-based shooter ;).

De aliens komen. Dat is waar het over gaat. Ze ontvoeren mensen en doden mensen. Deze nieuwe dreiging wordt meteen op het wereldtoneel opgepakt. De wereldleiders richten samen een unit op die hierop moet reageren en ingrijpen. Deze unit wordt geleid door jou. Je krijgt je eigen hippe ondergrondse basis (waar op de wereld je wil) waar je laboratoria, werkplaatsen en barakken met soldaten betrekt. Je krijgt geld en middelen (wetenschappers, monteurs, spullen, etc) van de landen die zich goed beschermd voelen.

Wanneer er iets gebeurd in de wereld, of wanneer je het zelf spot, moet je ingrijpen. Je haalt met je eigen interceptors een UFO neer als je kan, of stuurt een strike-team wanneer ze ergens huishouden. Wanneer je de missie goed ten uitvoer brengt heb je een aantal dode aliens, gevangen aliens en technologie van hun schepen verzameld welke je mee terug naar je basis neemt. Daar kan je de technologie onderzoeken en kijken of je hem zelf kan toepassen. Of het besluit nemen zo'n alien eens goed uit elkaar te snijden om te zien hoe hij werkt ;).

De technologie die je wetenschappers ontdekken kan weer gebouwd worden door je monteurs. Ondertussen gebruik je het beperkte geld om gevallen soldaten aan te vullen, nieuwe apparatuur te laten bouwen, je basis uit te breiden, of andere belangrijke zaken.

Kom je geld te kort, is er ook een grijze markt waar technologieën  maar ook dode aliens verhandeld kunnen worden met de rest van de wereld. Niet helemaal kosher maar goed, geld is geld!

En geld heb je goed nodig. Het is buitengewoon frustrerend om stevige body-armors voor je groep uitgevonden te hebben, maar het geld te missen om deze voor ze aan te schaffen. Om dikke laser-wapens voor ze te hebben, maar deze niet te kunnen bouwen. Om dikke boordcomputers voor je interceptors te hebben, maar deze gewoon financieel niet te kunnen toepassen. Dat is dan ook wat het spel interessant maakt: keuzes!

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2013/02/XCOM-Enemy-Unknown-Uitrusting-300x168.jpg

En dan de missies zelf: de soldaten uitkiezen, ze van uitrusting voorzien en ter plaatse aan het werk te gaan. Stapje voor stapje, beheerst van beschutting naar beschutting om in control te blijven en niet onder de voet gelopen te worden.

Je niet uit de tent laten lokken en blijven nadenken. Dat valt totaal niet mee. De pijn die je voelt wanneer een doorgeleveld poppetje omkomt. De opluchting wanneer ze zijn uitrusting in ieder geval wel mee terug naar de basis nemen.

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2013/02/XCOM-Sniper-300x175.jpg

De keuzes tussen je wapen herladen, of dekking geven. Gebruik ik mijn tijd wel goed? Snel vooruit om de gewonden te beperken, of terug blijven om mijn team een eenheid te laten zijn. Een spel dat je in alle rust op het puntje van je stoel houdt.

Oprecht genieten, oprechte aanrader. Je moet het spel niet bekijken, je moet het doen!

Het spel doet opvallend veel recht aan zijn afkomst.

Subliminal: Automatische ondertiteling!

Door CZero op dinsdag 25 oktober 2011 09:37 - Reacties (9)
Categorieën: Mediacenter, Techniek, Views: 19.474

Ondertussen zijn er erg veel simpele plugins voor XBMC, MediaPortal en andere spelers om ondertiteling of zelfs passende ondertiteling te downloaden. Die schuine letters lijken me duidelijk: vaak vind je ondertiteling, maar die klopt ook vaak niet. Je moet precies de goede versie vinden, die hoort bij de release die je voor je hebt. Heb je de verkeerde, dan lopen ze niet synchroon. En dat is erg irritant! Nu is er de tool Subliminal (fork van Periscope), welke automatisch voor al je bestanden de correcte ondertiteling zoekt, eerst op basis van de hash van je file (altijd prijs dus), als hij die niet vindt gaat hij over op zoeken op filename. Het programma is nog wat pril, het geeft bakken met foutmeldingen en lijkt slecht te werken. Toen ik hem teleurgesteld had uitgezeten bleek hij daarna fantastisch gewerkt te hebben, ondanks dat het niet zo leek.

Eigenlijk had ik voor alles de goede en synchrone ondertiteling binnen. Een dikke aanrader dus!

Onder windows kan je het ook draaien, daar heb je Python en wat andere tools voor nodig. Omdat deze week mijn mediapc stuk ging heb ik dit meteen al in de praktijk kunnen testen op mijn windows machine. Met windows 7 64bit bleek dit nog even wat haken en ogen te hebben. Dus volg de handleiding die ik hier link (gezien subliminal een fork is van periscope kan je persicope vervangen door subliminal): Gebruik de windows handleiding... Maar let op!
  • Gebruik Python 2.7 (met de nieuwere werkt het niet...)
  • Installeer dan Setuptools door ez_setup.py te downloaden en uitvoeren (door python.exe ez_setup.py
  • Vervolg de handleiding bij beautifulsoup
  • Installeer subliminal ipv periscope (duh ;) )
Vervolgens kan je hem op een directory loslaten met bijvoorbeeld het commando (hij duikt zelf de subdirectories in):

python c:\Python27\Scripts\subliminal -l en e:\Series

Vorige week: Social Media Day 040

Door CZero op woensdag 6 juli 2011 12:27 - Reacties (6)
Categorie: Algemeen, Views: 4.317

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/07/2011-06-30-19.57.55-300x225.jpg

Vorige week ging ik nogal spontaan met Claudia naar Social Media Day 040. Spontaan, omdat Claudia eigenlijk had laten weten dat ik mee moest en een kaartje geregeld had. Prima, leuk en assertief natuurlijk, dus ik ging wel onbevangen mee. Social Media Day blijkt een internationaal initiatief, dat in Nederland geen navolging kende. Tot @CoachSander en @Marcel040 besloten daar verandering in te brengen en maar wat te organiseren. Hoe kon het ook anders dan terechtkomen in Eindhoven, de Nederlandse kennis-stad. Als klap op de vuurpijl kwam het ook terecht in een markante locatie: het oude gebouw van Philips Natlab. Iets waar je als Brabander toch wel een gevoel van trots bij hebt ;).

Al snel ontdekte ik dat Glenn hier ook rond hobbelde met Rob en Patrick, P&G had namelijk besloten te sponsoren, groot ook! Zo'n beetje hun halve magazijn werd batenloos uitgereden. Erg gezellig dus.

Zoals aangegeven was de locatie het oude leeg staande Philips Natlab. Lege vervallen ruimtes, graffiti, het zitten op kartonnen stoeltjes en de van iedereen voor iedereen mentaliteit (zelf eten meenemen en delen, gratis presenteren etc.) maakten het een zeer typische intieme sfeer. Je voelt je alsof je erbij hoort, zelfs al wist ik in het begin niet eens waar ik was ;). Een krachtige sfeer, een krachtige onder ons mentaliteit, maar vooral een openheid en vriendelijkheid die me bijzonder beviel. En je hoefde niet stiekum te doen als je je twitter ondertussen wilde checken ;).

Met Claudia heb ik aardig wat dingen bijgewoond:
  • een presentatie over het gezin 2.0 (meer daarover op haar site)
  • een presentatie van het postzegel van Eindhoven project en de voor aankonding van eVENT040, een alternatief op de huishoudbeurs voor mannen ;) door @Noud
  • een presentatie van de internetredactie van het Eindhovens Dagblad, over hoe ze met nieuws, twitter en dat soort zaken omgaan. Hierbij was het grappig om te merken hoe ze met info en zaken omgingen. De stevige wedstrijd tussen journalistieke integriteit (natrekken, verifiëren) tegen de snelheid van online nieuws. Grappig was dat ze hierbij een punt maakten over de persvoorlichting en online activiteit van de politie in Eindhoven, waar ze leuk bijval en een interessant gesprek over kregen met @brigadierSTRYPi.
  • Een interessante sessie van @jwalphenaar over personal branding, welke zich vooral richtte op hoe werknemers en werkgevers zich zouden moeten gedragen in de nieuwe wereld die ontstaan is aan de hand van Social Media. Personal Branding is niet hot of hip, maar de werkelijkheid. Relaties betrekken zich tot personen. Personen zijn hun eigen merk en netwerk, waarin relaties de persoon vaak maken. Wees je hier bewust van, cultiveer en stimuleer dit. De presentatie vind je overigens hier :).
Weer wat nieuwe mensen gevolg op twitter en er ook weer leuke volgers bij. Een bijzondere avond, met bijzondere mensen. Dat moet toch naar meer smaken? Ik ben er het volgend jaar weer. Misschien regel ik dan zelfs mijn eigen kaartje ;).

Klik hier voor nog een paar foto's onderaan mijn eigen blog

En een toevoeging van een andere aanwezige, nl ElluhZelluf:
Leuk verslag, wil nog wat historische feitjes aan toevoegen…

30 Juni is dit jaar voor de tweede keer door Mashable uitgeroepen tot Social Media Day. Wereldwijd zijn er evenementen en bijeenkomsten georganiseerd; ook in andere steden van Nederland.
In 2010 is in grote getale socialmedia-minnend Eindhoven naar de High Tech Campus afgereisd voor een prachtige en grootse bijeenkomst met lezingen op The Strip. Er is nog lang nagepraat over SMC040 BIG, georganiseerd door Social Media Club Eindhoven. Dit jaar was @JWalphenaar aanvankelijk gevraagd voor een lezing op de #SMDaybe in Antwerpen. (De Belgische variant is overigens vet gehyped door diverse NL online media… ) JW is een van de motoren van #SMC040, beseffend dat zijn afwezigheid in Eindhoven wellicht het uitblijven van een SMDay040 zou betekenen, zette Sander aan het denken en die vroeg aan JW hoe die het zou vinden als hij het event verder zou vormgeven…
Ik zelf werd benaderd om mijn mini-event #sushinferno te doen en zo ook voor het hele gezelschap van ca 100 mensen sushi te maken, dat werd te gek. Cateraar werd gezocht en iets gevonden voor 15 eu de man. Ik ben van ‘leuke dingen doen voor weinig geld’ en stelde voor om de #BYOpicknick om te zetten in het #BYOdinner format…
Er is geritseld, gehusseld, getweet en geretweet, zieltjes gewonnen, ideetjes uitgewerkt, kaartjes gekocht en gekokkereld, er zijn mensen bij elkaar gebracht!
Ook al zat ik niet officieel in de organisatie ben er stiekem toch heel druk mee geweest en heb veel uit mijn netwerk ingebracht en trots op eindresultaat!
De rest weten we nu … Het was een te gekke dag! #SMDay040 was Trending topic op 2 gsteren!

Mijn telefoon lag gister thuis, dus ben ik als twunkie 100% offline geweest tijdens het event, niet afkicken, want alles was er ‘in real life!’
Jeuj IlovemyTwitterfamily !

Mijn favoriete apps op de Samsung Galaxy S2

Door CZero op dinsdag 5 juli 2011 19:00 - Reacties (14)
Categorie: Techniek, Views: 28.924

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/07/Samsung-Galaxy-S-21-300x234.jpg
Herman vroeg of ik een review wilde schrijven over de Samsung Galaxy S2. De reden van deze vraag was zodat hij straks meteen aan de gang zou kunnen met zijn zojuist gekochte S2, welke eerdaags wel op de mat zal liggen. Vandaar mijn besluit om in plaats van een review vooral een stuk te schrijven over mijn gebruik van deze foon :D.

Rooten of niet rooten?

Dat is meteen de eerste vraag die ik had. Heeft het zin en wat zijn de gevolgen? Dit wil je natuurlijk besluiten voor je de boel echt in gebruik neemt. Het antwoord bleek gelukkig eenvoudig: Jah. Het is makkelijk om te doen en het mag. Google heeft laten weten dat je wanneer je root geen video's meer mag huren, verder is het toegestaan. Lijkt me een redelijke trade-off? :) Ook Samsung legt je geen haarbreed in de weg. Sterker nog: ze staan het toe en voegen enkel een uitroepteken aan je boot toe, dat je een custom rom boot. Overigens is die ook al weer weg bij me :). Het "Waarom rooten?" is natuurlijk een relevantere vraag. Daar had ik oorspronkelijk 1 reden voor: het kunnen gebruiken van Titanium Backup. Deze app leek me onwijs handig en er was root voor nodig. Ondertussen heb ik er al aardig wat redenen bijgekregen, een aantal hacks die mijn toestel fijner maken. Maar die zullen we verderop nog wel tegenkomen...

Fijne apps

Titanium Backup
Zoals je hierboven al las was dit mijn oorspronkelijke reden om de telefoon te rooten. Deze App is in staat je gehele telefoon te backuppen, inclusief userdata en settings. Vervolgens kan hij gescheduled incremental backups uitvoeren. Hiermee kan je je gehele telefoon dus eenvoudig restoren. Daarnaast moet deze restore zelfs tussen verschillende versies van Android werken. Lijkt me heerlijk dus. Helemaal briljant aan deze app is dat hij ook nog eens de functionaliteit sync to dropbox mogelijk maakt. Kortom, je hele telefoonbackup staat online in je Dropbox. Hoe vet is dat :D.
http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/07/TitaniumBackup-150x150.jpg

Twitter
Mjah, wat moet ik hier verder over zeggen? De officiële twitter-app vind ik bij verreweg de fijnste client die er is voor Android. Andries hangt bijvoorbeeld nog stevig Tweetdeck aan, maar ik vind hem ruk.

Dropbox
Ook deze lijkt me duidelijk. Werkt super en als je van de iPhone afkomt zal je al snel beginnen te merken waarom Android en dan met name Context-Sensitive werken top is. Je kiest in welke app dan ook "Send to" en tussen je keuzes staat na deze installatie "Send to dropbox Folder", zoals eigenlijk vrijwel alle andere software die iets met input of files zou kunnen doen.
http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/07/snap20110704_142604-150x150.png

WhatsApp
Deze spreekt ook wel voorzich.

Sports tracker
Sports tracker is van oudsher mijn favoriete sports-app. Goede logging van allerlei gegevens op een prettige wijze gepresenteerd, compleet met "social-network" eromheen. Super geschikt om te fietsen, rennen of wat dan ook. Hij ondersteund de polar wear bluetooth hartband. Ik vind het een bijzondere aanrader. Deze is sinds een maand beschikbaar voor de iPhone en sinds een week ook voor Android.
http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/07/snap20110705_121704-150x150.png

GMail
Een heel wat betere app dan de standaard email app van Samsung. Ik gebruik nu in de praktijk voor mijzelf de GMail app, voor mijn werkmail gebruik ik de samsung mail app.

Waze
Een soort tomtom hd traffic, maar dan gratis door mensen die bijdragen op vrijwillige wijze. Steeds een beetje meer volwassen is het er toch 1 om in de gaten te houden.

Repudo
Ook beschikbaar voor iPhone, een geocaching achtige, welke digitale objecten op plaatsen door de wereld kan achterlaten, welke door mensen terplaatse kunnen worden opgepikt.

Google Goggles
Eigenlijk meer omdat het freaky is wat hij allemaal herkend. Werkt beter dan de iPhone app op dit moment, erg leuk om mee te spelen. Werkt als barcodescanner, maar herkend ook veel objecten.

Reader
De officiële Google Reader client. Erg goed en prettig in het gebruik wanneer je google reader gebruikt.

KeePassDroid
Als je KeePass gebruikt, een wachtwoorden database, mag deze natuurlijk niet missen in combinatie met Dropbox.

IMO
Op dit moment wat mij betreft de beste Android IM client.

Rabo Bankieren en SMS betalen
Lijkt me duidelijk wanneer je daar bankiert, alhoewel SMS betalen voor iedereen is.

Wifi Analyzer
Geen screenshot omdat ik hier enkel tussen bedrijfsnetwerken zit, maar een grafisch overzicht van alle netwerken binnen bereik. Compleet met kanalen etc. Erg prettig om even te kunnen vinden waar je het slimste met je eigen app gaat zitten, of gewoon om te zien wat er om je heen gebeurd.

QR Droid
Wat mij betreft verreweg de beste QR scanner voor Android.

ShootMe
Simpele app die zorgt dat je screenshots kan maken door je telefoon te schudden. Je kan standaard op dezelfde wijze als op de iPhone screenshots maken, maar met deze lukt het gewoonweg beter met dialogen etc. op het scherm. Root voor nodig!

Flashlight
Een zaklamp functionaliteit. Veel slimme opties, werkt heerlijk. Gewoon de gratis versie.

Docs
Als je googledocs gebruikt is dit je dropbox achtige client.

ConnectBot
SSH client voor op android. Mijn voorkeur!

SoundHound
Gewoon de gratis versie om direct muziek te herkennen die op de radio is.

2X Client
Gratis remote desktop client voor Windows.

GTasks
Google tasks, maar dan met reminders, synct volledig met je google tasks. Heerlijk en overzichtelijker dan wat je van google krijgt!

DelayedLock
Heb ik voor betaald. Zorgt dat je telefoon niet meteen weer gelocked is als je het scherm 2 seconden uit had. Hoge kwaliteit van leven inruil, is het geld meer dan waard.

3G Watchdog
Gratis versie, kan je je internetverbruik eenvoudig zien.

SwiftKey
Wat mij betreft bij verreweg de fijnste en snelste input voor je telefoon. Maand trial, daarna zonder scrupules voor een euro gekocht ofzo.

AddFree
Blocked adds in gratis apps en sites. Werkt fantastisch goed. Requires root.

Location Spoofer
Je raadt het nooit, requires root. Wat je ermee kan laat ik aan je fantasie over.

Games!

Ja, games horen er ook bij. Hier een korte opsomming van wat ik echt leuk vind.

Alchemy
Zelf elementen maken. Heel dom, heel suf, toch leuk!

Angry Birds
duh.

Battleheart
Voor betaald, erg leuk om te doen vind ik.

Robotek
Gratis game, ik blijf hem spelen. De leukste wat mij betreft zelfs. 1 keer een 60ct inapp purchase gedaan zodat ik ook duel en recharge mag doen voortaan. Bizar leuk als je hem even door hebt.

30 days of gaming: Day 2: Your favorite character

Door CZero op woensdag 6 april 2011 15:11 - Reacties (1)
Categorie: 30 Days of Gaming, Views: 3.766

Ik zag dat Onok zijn 2e dag gepost heeft, dus ik voeg die van mij ook weer toe :)

Ook deze vind ik weer bizar lastig. Het is moeilijk te kiezen uit zoveel jaren gaming... Ik heb een paar keuzes gemaakt uit de vele jaren van gaming, vrees dat ik echt wat goede keuzes over het hoofd zie, maar ben toch wel in mijn nopjes met mijn eindconclusie, waar ik het gevoel heb een jeugdvriend teruggevonden te hebben. Alleen het eraan denken toverde al weer een glimlach op mijn gezicht :).

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/04/Games-02-God-Of-War-2-07-1600-300x225.jpg
Een van de beste denk ik dat toch God of War voor me is. Kratos. Dit omdat ik vond dat deze videogame character verreweg het beste te begrijpen was. Hij is door de goden genaaid, goed en herhaaldelijk. Ze hebben hem gek gemaakt, zijn eigen gezin laten afslachten, vervolgens telkens beloften gedaan, om hem telkens weer te belazeren. Kratos is gek van woede en bitterheid. En dat begrijp je ook echt. Zeldzaam dat ik zoveel begreep van de drijfveer van een hoofdpersoon.

Ik heb al meerdere keren Duke Nukem zien terugkomen in de andere posts. Alhoewel ik dat inderdaad een meesterwerkje van (foute) persoonlijkheid vind zou ik als 2e alternatief Ben van Full Throttle willen aandragen.

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/04/fullthrottleweapon1-300x2251.jpg
Ik vond Ben sympathiek. Ook had hij die goede stille stoere humor die er wel bij paste. Hij was geen zelfverkozen koning, maar echt wel iemand die direct respect af dwong. Oneliners als "You know what would look good on your nose? The bar!" of na het intrappen van een deur: "I, uh, fixed your door. It was sticking." Stille goede droge kritiek en humor, met een erg passende voicecasting. Een van de eerste games waarin ik de muziek en voiceacting bijzonder goed vond!

Full Throttle: http://www.youtube.com/watch?v=PktBJ6HpNJQ

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/04/apples1-300x225.png
Maar eigenlijk, de character waar ik de meeste lol van heb gehad is toch wel Max. Van Sam & Max Hit the Road. Wat heb ik vaak en veel gelachen om dit psychopatische, angstaanjagende, zeer verontrustende, hilarische en misdaadbestrijdende knuffelkonijn. Hij is nergens bang van, heeft overal een totaal ongerelateerde anekdote voor. Heeft veel referenties van "eerdere voorvallen", "afspraken met zijn psychiater" en zijn voorkeur voor snel en hard geweld is overal in terug te zien. De durf van het duo, omgeven door volledige waanzin. Wat een fout konijn was dit!

Sam: Who was that?
Max: I don't know, but if it weren't for the sheer carefree innocence of this carnival, I'd be breaking his kneecaps.
Sam: You're a demonic little imp, Max.

Sam & Max: http://www.youtube.com/watch?v=4yWnnk9fyJE

De andere lopende blogs over dit onderwerp:

Daniëlle
Lieneke
Herman
Mark