XCOM: Enemy Unknown review

Door CZero op dinsdag 26 februari 2013 18:41 - Reacties (7)
Categorie: Algemeen, Views: 3.511

Vroeg‚h, toen er nog echte originele games gemaakt werden en alles beter was. Je weet het vast nog wel. Toen games nog origineel waren, inventief, innovatief zonder een wedstrijd in technologie te zijn, maar in gameplay. Toen content en genres nog uitgevonden werden.

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2013/02/XCOM_Enemy_Unknown_Game_Cover-242x300.jpg

Weten we het nog? In die tijd werden klassiekers geboren. Zo ook XCOM (UFO, Enemy Unknown). Deze heeft een paar succesvolle delen uitgebracht, waar ik bijzonder van genoten heb. Ik weet dat een hoop vrienden uit deze tijd die ook graag speelden. Er zijn later nog wat minder succesvolle delen uitgebracht, waarna het na 2001 toch wel heel erg stil werd.

Het afgelopen jaar verscheen ineens een nieuw deel, dat in naam toch wel refereerde aan het eerste deel. Daar schrok ik van. Een remake? Weer iets waar we het jeugdsentiment mee gaan verpesten? Ik ben eigenlijk behoorlijk ongeÔnteresseerd gebleven. Ik hoorde er weinig van, het zal wel weer een blindganger zijn geweest.

Tot een collega op werk (Rob) aangaf dat hij dit toch wel een erg prachtig spel vond en hem voor zijn verjaardag had gevraagd. Hij had het gezien en was onder de indruk. Dat was een verrassing voor me. Ik had hier zo ontzettend niets van verwacht dat ik nu pas ging zoeken naar filmpjes en screenshots. Dat zorgde ervoor dat ik toch de sprong maar waagde en hem kocht (voor §33 bij gamesync).

Nu kan ik melden dat ik hem gespeeld heb. En ik ben Ťcht onder de indruk!

Wat is XCOM

XCOM is zijn eigen genre, heeft een wat mij betreft unieke speelstijl welke misschien nog het meeste weg heeft van oudere RPG's. Het is een turn-based spel waarin je een team opdrachten geeft welke ze ten uitvoer brengen. Een turn-based shooter ;).

De aliens komen. Dat is waar het over gaat. Ze ontvoeren mensen en doden mensen. Deze nieuwe dreiging wordt meteen op het wereldtoneel opgepakt. De wereldleiders richten samen een unit op die hierop moet reageren en ingrijpen. Deze unit wordt geleid door jou. Je krijgt je eigen hippe ondergrondse basis (waar op de wereld je wil) waar je laboratoria, werkplaatsen en barakken met soldaten betrekt. Je krijgt geld en middelen (wetenschappers, monteurs, spullen, etc) van de landen die zich goed beschermd voelen.

Wanneer er iets gebeurd in de wereld, of wanneer je het zelf spot, moet je ingrijpen. Je haalt met je eigen interceptors een UFO neer als je kan, of stuurt een strike-team wanneer ze ergens huishouden. Wanneer je de missie goed ten uitvoer brengt heb je een aantal dode aliens, gevangen aliens en technologie van hun schepen verzameld welke je mee terug naar je basis neemt. Daar kan je de technologie onderzoeken en kijken of je hem zelf kan toepassen. Of het besluit nemen zo'n alien eens goed uit elkaar te snijden om te zien hoe hij werkt ;).

De technologie die je wetenschappers ontdekken kan weer gebouwd worden door je monteurs. Ondertussen gebruik je het beperkte geld om gevallen soldaten aan te vullen, nieuwe apparatuur te laten bouwen, je basis uit te breiden, of andere belangrijke zaken.

Kom je geld te kort, is er ook een grijze markt waar†technologieŽn† maar ook dode aliens verhandeld kunnen worden met de rest van de wereld. Niet helemaal†kosher†maar goed, geld is geld!

En geld heb je goed nodig. Het is buitengewoon frustrerend om stevige body-armors voor je groep uitgevonden te hebben, maar het geld te missen om deze voor ze aan te schaffen. Om dikke laser-wapens voor ze te hebben, maar deze niet te kunnen bouwen. Om dikke boordcomputers voor je interceptors te hebben, maar deze gewoon financieel niet te kunnen toepassen. Dat is dan ook wat het spel interessant maakt: keuzes!

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2013/02/XCOM-Enemy-Unknown-Uitrusting-300x168.jpg

En dan de missies zelf: de soldaten uitkiezen, ze van uitrusting voorzien en ter plaatse aan het werk te gaan. Stapje voor stapje, beheerst van beschutting naar beschutting om in control te blijven en niet onder de voet gelopen te worden.

Je niet uit de tent laten lokken en blijven nadenken. Dat valt totaal niet mee. De pijn die je voelt wanneer een doorgeleveld poppetje omkomt. De opluchting wanneer ze zijn uitrusting in ieder geval wel mee terug naar de basis nemen.

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2013/02/XCOM-Sniper-300x175.jpg

De keuzes tussen je wapen herladen, of dekking geven. Gebruik ik mijn tijd wel goed? Snel vooruit om de gewonden te beperken, of terug blijven om mijn team een eenheid te laten zijn. Een spel dat je in alle rust op het puntje van je stoel houdt.

Oprecht genieten, oprechte aanrader. Je moet het spel niet bekijken, je moet het doen!

Het spel doet opvallend veel recht aan zijn afkomst.

Vorige week: Social Media Day 040

Door CZero op woensdag 6 juli 2011 12:27 - Reacties (6)
Categorie: Algemeen, Views: 3.656

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/07/2011-06-30-19.57.55-300x225.jpg

Vorige week ging ik nogal spontaan met Claudia naar Social Media Day 040. Spontaan, omdat Claudia eigenlijk had laten weten dat ik mee moest en een kaartje geregeld had. Prima, leuk en assertief natuurlijk, dus ik ging wel onbevangen mee. Social Media Day blijkt een internationaal initiatief, dat in Nederland geen navolging kende. Tot @CoachSander en @Marcel040 besloten daar verandering in te brengen en maar wat te organiseren. Hoe kon het ook anders dan terechtkomen in Eindhoven, de Nederlandse kennis-stad. Als klap op de vuurpijl kwam het ook terecht in een markante locatie: het oude gebouw van Philips Natlab. Iets waar je als Brabander toch wel een gevoel van trots bij hebt ;).

Al snel ontdekte ik dat Glenn hier ook rond hobbelde met Rob en Patrick, P&G had namelijk besloten te sponsoren, groot ook! Zo'n beetje hun halve magazijn werd batenloos uitgereden. Erg gezellig dus.

Zoals aangegeven was de locatie het oude leeg staande Philips Natlab. Lege vervallen ruimtes,†graffiti, het zitten op kartonnen stoeltjes†en de van iedereen voor iedereen mentaliteit (zelf eten meenemen en delen, gratis presenteren etc.) maakten het een zeer typische intieme sfeer. Je voelt je alsof je erbij hoort, zelfs al wist ik in het begin niet eens waar ik was ;). Een krachtige sfeer, een krachtige onder ons mentaliteit, maar vooral een openheid en vriendelijkheid die me bijzonder beviel. En je hoefde niet stiekum te doen als je je twitter ondertussen wilde checken ;).

Met Claudia heb ik aardig wat dingen bijgewoond:
  • een presentatie over het gezin 2.0 (meer daarover op haar site)
  • een presentatie van het postzegel van Eindhoven project en de voor aankonding van eVENT040, een alternatief op de huishoudbeurs voor mannen ;)†door†@Noud
  • een presentatie van de internetredactie van het Eindhovens Dagblad, over hoe ze met nieuws, twitter en dat soort zaken omgaan. Hierbij was het grappig om te merken hoe ze met info en zaken omgingen. De stevige wedstrijd tussen journalistieke integriteit (natrekken,†verifiŽren) tegen de snelheid van online nieuws. Grappig was dat ze hierbij een punt maakten over de persvoorlichting en online activiteit van de politie in Eindhoven, waar ze leuk bijval en een interessant gesprek over kregen met @brigadierSTRYPi.
  • Een interessante sessie van @jwalphenaar over personal branding, welke zich vooral richtte op hoe werknemers en werkgevers zich zouden moeten gedragen in de nieuwe wereld die ontstaan is aan de hand van Social Media. Personal Branding is niet hot of hip, maar de werkelijkheid. Relaties betrekken zich tot personen. Personen zijn hun eigen merk en netwerk, waarin relaties de persoon vaak maken. Wees je hier bewust van, cultiveer en stimuleer dit. De presentatie vind je overigens hier :).
Weer wat nieuwe mensen gevolg op twitter en er ook weer leuke volgers bij. Een bijzondere avond, met bijzondere mensen. Dat moet toch naar meer smaken? Ik ben er het volgend jaar weer. Misschien regel ik dan zelfs mijn eigen kaartje ;).

Klik hier voor nog een paar foto's onderaan mijn eigen blog

En een toevoeging van een andere aanwezige, nl ElluhZelluf:
Leuk verslag, wil nog wat historische feitjes aan toevoegen…

30 Juni is dit jaar voor de tweede keer door Mashable uitgeroepen tot Social Media Day. Wereldwijd zijn er evenementen en bijeenkomsten georganiseerd; ook in andere steden van Nederland.
In 2010 is in grote getale socialmedia-minnend Eindhoven naar de High Tech Campus afgereisd voor een prachtige en grootse bijeenkomst met lezingen op The Strip. Er is nog lang nagepraat over SMC040 BIG, georganiseerd door Social Media Club Eindhoven. Dit jaar was @JWalphenaar aanvankelijk gevraagd voor een lezing op de #SMDaybe in Antwerpen. (De Belgische variant is overigens vet gehyped door diverse NL online media… ) JW is een van de motoren van #SMC040, beseffend dat zijn afwezigheid in Eindhoven wellicht het uitblijven van een SMDay040 zou betekenen, zette Sander aan het denken en die vroeg aan JW hoe die het zou vinden als hij het event verder zou vormgeven…
Ik zelf werd benaderd om mijn mini-event #sushinferno te doen en zo ook voor het hele gezelschap van ca 100 mensen sushi te maken, dat werd te gek. Cateraar werd gezocht en iets gevonden voor 15 eu de man. Ik ben van ‘leuke dingen doen voor weinig geld’ en stelde voor om de #BYOpicknick om te zetten in het #BYOdinner format…
Er is geritseld, gehusseld, getweet en geretweet, zieltjes gewonnen, ideetjes uitgewerkt, kaartjes gekocht en gekokkereld, er zijn mensen bij elkaar gebracht!
Ook al zat ik niet officieel in de organisatie ben er stiekem toch heel druk mee geweest en heb veel uit mijn netwerk ingebracht en trots op eindresultaat!
De rest weten we nu … Het was een te gekke dag! #SMDay040 was Trending topic op 2 gsteren!

Mijn telefoon lag gister thuis, dus ben ik als twunkie 100% offline geweest tijdens het event, niet afkicken, want alles was er ‘in real life!’
Jeuj IlovemyTwitterfamily !

Woei! Een tweakblog!

Door CZero op maandag 24 januari 2011 13:24 - Reacties (5)
Categorie: Algemeen, Views: 4.241

Iets waar ik ondertussen wel zin in had :) Na al wat reviews op tweakers gecrosspost te hebben vanaf mijn eigen blogje, vond ik de activiteit hier wel leuk! Vandaar dat ik nu ik voldoende karmapunten beschikbaar had dan ook maar besloot eens een tweakblog te beginnen :).

Ik verwacht hier half te gaan crossposten met mijn blog, waarin ik hier meer de diepte in zal gaan bij onderwerpen, ik denk dat daar hier meer interesse voor is dan op mijn blog... Techniek is niet de standaard vulling daarvan namelijk..

Anyhoo, joepie en ik ga hier snel aan de gang :)

Wat voorbeeldjes van mijn tweakers-reviews:
Minecraft
Need for Speed: Hot Pursuit
Parrot AR.Drone
Apple iPad