Ubuntu 10.10 op Samsung NC20

Door CZero op zondag 30 januari 2011 15:04 - Reacties (13)
CategorieŽn: Linux, Techniek, Views: 3.653

Ik ben een Linux nono. Ik kan niets met Linux en over de jaren heb ik vele pogingen gedaan om daar een verandering in te brengen. Helaas liep ik dan altijd vast op Windows applicatie afhankelijkheden (van mezelf) of hardware ellende. Ondertussen heb ik de cyclus weer een keer vol gemaakt: Ik wil Linux proberen en denk dat ik op mijn netbook geen speciale noodzaak meer heb voor Windows applicaties. Hoogste tijd dus weer?

http://steph.taizer.net/wp-content/uploads/2011/01/ubuntu-logo1-260x300.jpg

2 weken later was ik het eigenlijk weer beu. Waarom treft mij altijd dit ongeluk? Een Ubuntu installatie is makkelijk en werkt goed out of the box. Ik heb 1 simpele windows app die ik graag onder Wine wil draaien en verder is alles wat ik nodig heb of graag gebruik ook voor Linux beschikbaar. Helaas blijkt het weer feest te zijn: Wine gebruikt 3D en 3D crashed Ubuntu. Dagen zoeken op google bevestigd dat VIA voor de Chrome chipset inderdaad gewoon geen recente drivers heeft uitgebracht. Het enige alternatief lijken openchrome drivers, welke in 3D crashen.

Oftewel wederom hetzelfde feestje: hardware die niet ondersteund wordt. Succes.

Na veel vloeken en re-installs heb ik echter voor deze toch wel heel generieke laptop een oplossing gevonden. Natuurlijk is niets hiervan mijn eigen werk, maar ik zou graag NC20 bezitters helpen door deze gevonden en gebruikte info hier samen te vatten!

Driver

Al wat je nodig hebt is immers een werkende driver. De laatste werkende driver van VIA was voor Ubuntu 10.04. Gelukkig niet compatible met Ubuntu 10.10. Iemand op het Ubuntu forum heeft echter een aangepaste driver gemaakt door een of andere beta met VIA toch om te zetten naar een installeerbaar pakketje. Je zou zeggen dat je dit dan makkelijk vind online, maar dat bleek niet het geval.

Hier dus domweg de links:

In deze post vind je de drivers.
In deze post vind je de stap voor stap installatie uitleg.